Haber Detayı
23 Ağustos 2021 - Pazartesi 14:13 Bu haber 5095 kez okundu
 
DSYB'de seçim heyecanı..En Güçlü aday Yine Yunus Baydar
Ekonomi Haberi


Ardahan´ın en büyük STK yapılanması olan ve yaklaşık 5 Bin üyesi bulunan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) 18 Eylül 2021 Cumartesi günü yapılması planlanan Genel Kurula hazırlanıyor.

Ardahan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Yunus Baydar üyelerine çağrı yaparak, Genel Kurula bütün üyelerin katılım sağlamalarını beklediklerini söyledi.

Birlik Başkanı Baydar, “18 Eylül 2021 Cumartesi günü pandemi nedeniyle, sağlık koşullarını dikkate alarak kongre yerimizi Şehir Stadyumu olarak belirledik. Delegelerimizin teveccühü olursa bu yolu tekrardan yürümek istiyoruz. Şeffaf bir şekilde sürecimizi başlattık. Kongremizin bayram havasında geçmesini arzu ediyorum. Tabi ki sağlık koşulları önemli, biz elimizden geldiği kadar tedbirlerimizi alacağız. Bizim edindiğimiz tecrübeler hem üretici olarak hem de sektörel yıllarını vermiş birisi olarak memleketimizde mücadele içerisinde her daim olacağız” dedi.

Başkan Baydar, “Federasyon düzeyinde görev aldık, kendimizi ispatlamış düzeye gelmiş insanız. Bilgi birikimimi, yatırımını buraya yapmış bir insan olarak bir kez daha seçilirsem verimli olacağıma inandığım için devam ettirmek istiyorum. Ve yeni dönemi de kendim için son dönem akdedeceğim. Bu birlik hayvan ıslahı başta olmak üzere, yetiştiricilerimizin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi, üyeler arasındaki dayanışmanın sağlanması, tarım ve hayvancılıkla ilgili hibe ve destelemelerden faydalandırılması, her türlü girdi temini ve yetiştirilen ürünlerin değer fiyatına satışının sağlanmasını ve pazarlanması gibi faaliyetleri yürütmek üzere kurulmuştur. Bugüne kadar elimizden gelenin fazlasını yaparak üreticilerimizle buluşturduk. Yine dinamik ve sorunlara anında çözümler bulabilecek yol arkadaşlarımız ve teknik ekibimizle birlikte ilimiz hayvancılığını öne çıkarmak, çiftçilerin menfaatini düşünmek, gelişen teknolojilere ayak uydurmak, daha kaliteli ve güvenilir hizmetler vermek için değerli çiftçilerimizin teveccühüne bir kez daha talibiz” ifadelerini kullandı.

Kaba Yem Desteği İstedik…

Ardahan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı veteriner Hekim Yunus Baydar, “Ayrıca üreticilerimiz 2021 yılında yaşadığı sıkıntıların hepsini biliyoruz. Son birkaç aydır bununla ilgili gerekli yerlere sorunlar yaparak, sıkıntıları ve taleplerimizi ilettik. Bununla ilgili mücadelemiz de sürecek. Yeni dönem için birçok düşüncemiz var, üreticilerimizin yaşadığı sorunları kendimde üretici olduğum için teknik boyutunu da biliyorum.

Çözümü konusunda daha çok kurumsal işbirliği içerisine girerek, gerek Ankara Merkez Birliği´nin de imkanlarımı Ardahan için kullandım. 2021-2022 yılının kış aylarının zor geçeceğinin farkındayız. Gerek hayvanın değerinde satılması için devletimizin bir kısım mekanizmalarını devreye girmesi ve kaba yem konusunda üreticilere tedarik edilerek destekleme yapılmasını ilettik.

Ben bu işi siyasi olarak görmüyorum. Yönetim Kurulu arkadaşlarımızın içerisinde farklı siyasi düşüncede olana arkadaşlarımız var. Burası bir sivil toplum kuruluşu. Burada benim kriterim bu adam gerçekten üreticimi, yetiştiricimi hayvancılık faaliyetiyle kendini harmanlamış mı, bu işin içinde mi. Ben bu işi yapmıyorsam temsil ettiğim kişilerinde derdini bilemem. Ben bizzat bu işte kendimi harmanlanmışım ben bu işe kendimi vermişim”.

Ardahan´a pozitif ayrım yapılması ve destekleme miktarlarının arttırılmasını talep ettik…

Başkan Baydar, “Kuraklık nedeniyle ciddi çalışmalarımız oldu. Hayvancılık Genel Müdürümüz Zekeriya Erdurmuş´a 5 maddelik rapor sundum. İlimizde yaşadığımız gerek kuraklık olsun gerekse kuraklık sonrasında oluşacak risklerin hepsini rapor şeklinde kendisine ilettim. Kaba yem konusunda Ardahan, Kars, Ağrı ve Erzurum´un şuanda konsepti hemen hemen aynı. Çünkü bitkisel üretim sadece dönemsel oluyor bir sefere mahsus. 2 ay önce Bakan Yardımcısı Ardahan´a geldiğinde üreticilerimizin kuraklık nedeniyle yaşadığı sorunları bizzat kendisine iletmiştim. Bizim bu duruma tepkisiz kalmak gibi bir şansımız yok. Biz sonuç odaklı çalışma yönüne girdik. Ot ve saman tedariki noktasında 2 aydır mücadele veriyoruz. En son Ukrayna ile 3 bin ton konusunda bir bağlantı yaptık. Türkiye´de ki saman fiyatlarında ki gevşeme yapmış olduğumuz temaslara, anlaşmalara fiyat belirleme konusunda olumlu katkı sunuyor. Ardahan´da krediler erteleme kapsamına girmiyor. Bitkisel üretim kredisi kullananların kredileri erteleniyor. Ardahan´da çiftçinin kullandığı kredilerin hiç biri bitkisel üretim kredisi değil. Ardahan´a pozitif ayrım yapılması ve destekleme miktarlarının arttırılmasını talep ettik. Kaba yem temininde de şahısların değil kamu kurumları aracılığı ile tedarik edilmesini istedik.  

İş Bankası ile bir protokol imzaladık, kaba yem alacak olan üretici gidip bankadan 1 yıllığına bu krediyi kullanabilir

Geçmişte bir çiftçi kaba yem ihtiyacını yüzde 80 kendi arazisinden karşılarken kalan kısmını dışarıdan temin ediyordu. Şimdi ise tam tersi bir döngü oluşmuş. Vatandaş hayvanını satarak kaba yem ihtiyacını karşılıyor. Piyasada arz fazlası olacak. Ve birileri bunu fırsata çevirecek. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Geçen ay İş Bankası ile bir protokol imzaladık. Piyasa koşullarına kullandırdıkları kredinin birkaç puan daha altında. Üreticilerimiz 50 bin TL´ye kadar kefilsiz kredi kullanabilecekler. Çiftçimiz eğer kaba yem alacaksa gidip bankadan 1 yıllığına bu krediyi kullanabilir.   

İlçelerde bulunan üyelerimiz için

İlçelerimiz de Göle´de şubemiz var, Posof´ta ise personelimiz var. Diğer ilçelerimizde ise temsilcilerimiz var. Serbest çalışan ziraat mühendisi veya veteriner hekimle anlaşmamız var. Onlar bizim tabelalarımız asarak üyelerimizle irtibatımızı sağlıyorlar.    

DAP Bölge Başkanlığına ve TANAP´a sunmuş olduğumuz projeler oldu

Süt toplama merkezi, suni tohumlama hizmetlerinin tamamını çok daha düşük maliyetle vatandaşa yansıtmak için sunduğumuz projeler oldu.  Öncelikleri kamu olduğu için sunmuş olduğumuz projelerden destek alamadık. Büyükbaş hayvancılık eylem planı çerçevesinde meraların korunması için büyük mücadele verdik. Kim bu sektöre bir damla dahi katkı sunuyorsa gerçekten bu memlekette insanların yaşam kalitesine, refahına katkı sunuyor anlamına geliyor. Hayvancılığın kötü gittiği şehirde esnafın durumu da iyi olmaz ticaret anlamında hiç kimsenin de iyi olmaz.

Aklımda yapmak istediğim çok şey var

Ardahan´a kesimhane kazandırmak için büyük mücadele vereceğim. Ardahan´da vatandaşımızın hayvanını besleyipte kestireceği bir kesimhane yok. Bizim şöyle bir sorunumuz olmaya başladı, ürettiğimizi değerinde satma noktasında problemimiz var. Vatandaşımızın bir çoğu sütünü değerinde alınmadığı için satmıyor artık. Sütçüleri uyardım, sütü değerinde almazlar yarın peynir yapacak süt bulamayacaklar. Sütçüler vatandaşımızın sütünü değerinde alsınlar. Şuan konseyin belirlediği fiyat 3 TL. onlar bunun altına düştükçe kendi sektörlerine balta vuruyorlar.

Başkan Baydar´dan üreticilere pratik bilgilerden oluşan kitapçık

Hayvan bakımı konusunda pratik bilgilerden oluşan kitapçık hazırladık ve bütün üyelerimize dağıttık. Web sitemizde bilgilendirmeler yapıyoruz. Elimizden geldiği kadar vatandaşlarımızın faaliyetlerine katkı sunmaya çalışıyoruz. Üreticilerimizden sadece yıllık aidat ücreti alıyoruz. Soy kütük bedeli var ama üreticilerimizin durumunu bildiğimiz için bu bedeli almıyoruz dedi.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: DSYB'de, seçim, heyecanı..En, Güçlü, aday, Yine, Yunus, Baydar,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Bizim Gazete
Yazarlar
Alıntı Yazarlar
Anketler
SİZCE ARDAHAN'DA KİM BELEDİYE BAŞKANI OLMALI?
Anketler
Sitemizin çalışmalarını nasıl buldunuz ?
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
93
80
1
3
30
34
2
Fenerbahçe
89
89
1
5
28
34
3
Trabzonspor
58
61
13
4
18
35
4
Başakşehir
55
48
12
7
16
35
5
Beşiktaş
54
48
13
6
16
35
6
Kasımpasa
49
57
14
7
14
35
7
Alanyaspor
49
50
10
13
12
35
8
Rizespor
49
47
14
7
14
35
9
Sivasspor
48
41
10
12
12
34
10
Antalyaspor
45
39
11
12
11
34
11
A.Demirspor
44
50
11
14
10
35
12
Samsunspor
42
40
15
9
11
35
13
Kayserispor
41
41
13
11
11
35
14
Ankaragücü
39
43
12
15
8
35
15
Karagümrük
37
43
16
10
9
35
16
Konyaspor
36
34
14
12
8
34
17
Gaziantep FK
34
39
18
7
9
34
18
Hatayspor
33
38
15
12
7
34
19
Pendikspor
30
38
18
9
7
34
20
İstanbulspor
16
26
24
7
4
35
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı